Zakaj nepremičnino prodati prek agencije?

Prodaja nepremičnine se navidez zdi enostavna naloga, a prodajalci ponavadi kaj kmalu spoznajo, da temu ni tako, saj naletijo na nepredvidene slabosti in nevarnosti takšne prodaje.

S prvo težavo se soočijo že na samem začetku, ko je treba določiti prodajno ceno nepremičnine, saj menijo, da poznajo njeno vrednost, ocenjeno na podlagi »podobnih« nepremičnin, ki pa velikokrat ni realna. Nepremičninska agencija pozna ponudbo na trgu in ve, kolikšne so bile realizirane cene nepremičnin v zadnjem obdobju, ki ponavadi odstopajo od oglaševanih. Vrednost nepremičnine oceni tudi na podlagi njenega stanja in želenega roka realizacije prodaje ter po potrebi svetuje glede priporočljivih obnovitvenih del.


Prodajo nepremičnine je bolje prepustiti izkušenim agentom tudi zato, ker vedo, kako jo ustrezno predstaviti potencialnemu kupcu na ogledu. Poleg tega je agent zadolžen tudi za vso nadaljnjo komunikacijo s kupcem, ki je lahko za samostojnega prodajalca velikokrat preveč obremenjujoča.

Zadnji in najpomembnejši korak pa je sklenitev ustrezne prodajne pogodbe med prodajalcem in kupcem. Kar 99 odstotkov vseh odškodninskih zahtevkov ali sporov nastane pri poslih, pri katerih ni posredovala nepremičninska agencija, zato je to nadvse priporočljivo oziroma že kar potrebno. Poskrbi namreč za sestavo vseh potrebnih listin, odmero davščin na FURS-u in vključi dodatne varovalke za obe stranki. Na koncu seveda poskrbi, da so pri primopredaji nepremičnine upoštevani vsi zahtevani dejavniki in sta obe stranki zadovoljni s sklenjenim poslom.